martes, 6 de diciembre de 2011

EXPOSICIÓ FONTILLES 100. VISITA 1r i 2n ESO. AULA JOVE D'ORBA.

EXPOSICIÓ FONTILLES 100 ANYS.

El dimecres 30 de novembre, els alumnes de 1r d'ESO i 2n d'ESO acompanyats amb els seus tutors/es, van assistir a l'Exposició: "Fontilles 100 Anys" a l'Aula Jove (dalt de l'Escola de Música) d'Orba.
L'exposició va ser presentada per dos infermeres de Fontilles que van presentar i explicar mitjançant documents i fotos:
. Com es va crear?
. Que era Fontilles?
. Que hi havia ....?
. Que era la malaltia de la lepra?
. Com es pot transmetre la lepra?
. Fontilles com ajuda als països d'altres mon.



FONTILLES: és un sanatori situat a la Vall de Laguar (Marina Alta) creat pel Jesuïta Pare Carles Ferri en 1909, per confinar dintre del seu recinte als malalts de lepra. Actualment, i donat que aquesta malaltia ha remés, s'han reacondicionat uns pavellons com a residència de Gent Major. Declarada d'Utilitat Pública en 1966, Fontilles pertany a la Federació Internacional de Lluita contra la Lepra (ILEP), formada per 15 associacions de 13 països.
Fontilles va ser fundada 1902 pel sacerdot jesuïta Carles Ferrís i l'advocat D. Joaquín Ballester per a atendre als malalts de lepra. En 1909 s'obri el Sanatori Sant Francesc de Borja.





Poc temps després d'acabada la guerra civil espanyola entrà ha dirigir aquest centre el jesuïta català En Ignasi Romañá Pujó qui li donà un gran impuls mercès al seu proselitisme.
En 1947 comencen en el sanatori els cursos de Leprologia para mèdics i auxiliars sanitaris de l'Estat Espanyol i de l'estranger. Actualment se segueixen impartint aquests cursos als que cada any assisteixen més de setanta metges, ATS, missioners, treballadors socials..., que es troben combatent la lepra per tot el món.
En 1968 s'inicia el règim ambulatori dels malalts en tractament que viuen en les seues llars i acudeixen al Sanatori a revisió.
En els anys noranta, Fontilles decideix utilitzar els seus mitjans i la seua experiència per a seguir treballant en la lluita contra la lepra en els països més afectats. Així, Fontilles desenvolupa projectes de cooperació en països d'Amèrica, Àsia i Àfrica. El seu treball se centra en tres àrees: Sanitat, solidaritat i informació.
En el 2002 Fontilles treballava en projectes a estats com la Xina, Índia, Guinea Equatorial, Brasil, Costa Rica, Colòmbia i Nicaragua.


    

Finançament: Les principals fonts de finançament de Fontilles són d'origen privat; Donacions, llegats, tercera edat etc., no arribant al 10% els ingressos de diners públics.
Informació: www.fontilles.org

No hay comentarios:

Publicar un comentario